Video kijken tijdens de bijeenkomst

JE KUNT DEZE WERKVORM GEBRUIKEN OM...

tijdens de bijeenkomst gezamenlijk een video te bekijken om vervolgens de inhoud met studenten te bespreken  

 

KORTE BESCHRIJVING (wat is het?)

Met het principe flipped classroom laat je studenten vooraf stof bestuderen bijvoorbeeld m.b.v. een kennisclip, zodat je tijdens de bijeenkomst meer tijd hebt om erover te discussiëren of de stof toe te passen. Het kan kan echter soms zo zijn dat je tijdens de bijeenkomst een video gezamenlijk wilt bekijken. Bijvoorbeeld omdat je bepaalde punten duidelijk wilt maken, gelijk wilt discussiëren over de inhoud of omdat je een video om auteursrechten niet voor- of achteraf kan delen.  

HOE KUN JE DEZE WERKVORM UITVOEREN (algemeen)?

Je kunt de video starten vanaf je eigen laptop en/of gebruik maken van een scherm in het lokaal.  Je kunt voordat je de video start een kijkvraag meegeven aan de studenten zodat ze met een duidelijk doel naar de inhoud van de video kijken. Daarnaast kun je ook achteraf een vraag stellen en de studenten in groepjes of duo’s hierover te laten discussiëren.  

Om studenten extra te motiveren kun je kiezen voor actuele video’s. Kies bijvoorbeeld ook voor video’s waarin een bepaald probleem aan de orde komt dat studenten aanspreekt, zodat je hier bijvoorbeeld gezamenlijk een discussie over kunt starten.

HOE KUN JE DEZE WERKVORM ONLINE UITVOEREN?

Ook tijdens een online les kan je een video gezamenlijk bekijken. In de Blackboard Collaborate sessie of via Teams deel je de video via scherm delen. Zowel in Collaborate als in de Teams app krijg je dan een vinkje te zien waarmee je ook de audio kan delen. Dat zorgt ervoor dat de systeemaudio gedeeld wordt zodat studenten ook geluid bij de video hebben. 

Open de video, bijvoorbeeld via een tabblad in Chrome of als je de video gedownload hebt via een mediaplayer. Deze laatste optie voorkomt dat je dubbel moet streamen en kan de kwaliteit verbeteren. Ga naar de optie scherm delen in Blackboard Collaborate of Microsoft Teams. Selecteer wat je wilt delen en vink ‘(Systeem)audio delen’ aan. 

Toont hoe je de audio deelt van het tabblad dat je toont in Blackboard Collaborate

Audio delen bij het delen van een tabblad in Blackboard Collaborate

 

Toont hoe je de audio deelt van het tabblad dat je toont in een MS Teams-meeting

Audio delen bij het delen van een scherm of tabblad in een MS Teams-meeting

ERVARING
Heb jij ervaring met deze werkvorm en wil je die graag delen? Neem contact met ons op!
KENMERKEN
Taxonomie van Bloom: ,
Taxonomie van Miller: ,
Interactie:
Door wie:
Wanneer:
GERELATEERDE APPLICATIES
  •  Microsoft Teams
  •  BB Collaborate
  • GERELATEERDE WERKVORMEN
  • Kennisclip bekijken