Webinar

Een webinar is een live online lesmoment, die een student vanaf elke gewenste plek kan volgen. Als docent kun je op locatie naar keuze een presentatie geven, die studenten vervolgens live kunnen volgen. Webinars zijn interactief. Via de chat kunnen studenten overleggen met elkaar of ze kunnen een digitale hand opsteken om een vraag te stellen aan jou. Deze werkvorm vraagt wel om een goede voorbereiding, zowel voor de docent als voor de studenten, om er voldoende waarde uit te halen. Het gebruik van een moderator is aan te raden, zodat achter de schermen de organisatie plaatsvindt en jij je bezig kunt houden met de kennisoverdracht. Het is geschikt voor zowel grote als kleine groepen, afhankelijk van het doel.

Toepassingsmogelijkheden

Met grotere groepen is een webinar sessie vooral geschikt voor kennisoverdracht of voor een expert-op-afstand sessie. De expert is primair aan het woord, terwijl de studenten op afstand luisteren en enkele vragen kunnen stellen via bijvoorbeeld de chatfunctie. Met een kleinere groep is de mogelijkheid tot interactie eenvoudiger te realiseren. Studenten kunnen dan ook zelf aan het woord komen. Een webinar kan het beste georganiseerd worden via Blackboard Collaborate.  

Met kleinere groepen is een webinar ook geschikt om te organiseren als gastcollege. Op deze manier kan de gastspreker online aansluiten en hoeft niet per se fysiek aanwezig te zijn op de instelling. Ook studenten die in het buitenland zitten of om andere redenen niet kunnen aansluiten, kunnen zo toch aanwezig zijn bij de gastspreker.

Je kunt een opname van de webinar achteraf beschikbaar stellen voor studenten die de webinar hebben gemist.

APPLICATIES

  • BB Collaborate
  • KENMERKEN

    Online:
    Synchroon: ,

    1.0 (1 stemmen)