Brainstormen

Brainstormen is een werkvorm te komen tot het genereren van zoveel mogelijk ideeën of om de meningen en ideeën van studenten inzichtelijk te krijgen. Met grote groepen kun je het beste eerst beginnen met een stille brainstorm om te voorkomen dat je direct al verzandt in discussies. Hierbij schrijft iedereen eerst zijn of haar eigen ideeën op waarna er een totaaloverzicht wordt gemaakt. Dit is vervolgens aanleiding voor verdere discussie en/of verdieping.

Een andere inzet is het gebruik omgekeerd brainstormen. Hierbij denk je niet na over mogelijke manieren om te bereiken wat je wilt, maar wordt de vraag gericht wat je moet doen als je juist het omgekeerde zou willen bereiken. Door omgekeerd te denken, ga je open en meer out-of-the-box denken.

Toepassingsmogelijkheden

Brainstormen tijdens de bijeenkomst kun je doen met meerdere online tools die je verschillend in kunt zetten. Zo kun je met de tool Socrative studenten laten meedenken om te komen tot een lijstje. Als je studenten korte antwoorden wilt laten invoeren dan is Answergarden een tool die van al deze antwoorden een visuele woordwolk maakt. Dit maakt het mogelijk om snel inzichtelijk de meest genoemde ideeën in te zien. Als je wilt brainstormen waarbij studenten voorbeelden toevoegen van het internet of bestanden kunnen uploaden dan kan dit bijvoorbeeld via de tool Padlet waarbij er een digitaal prikbord beschikbaar is voor studenten.

APPLICATIES

 • Dotstorming
 • Mentimeter
 • MindMeister
 • Padlet
 • Tricider
 • KENMERKEN

  Online:
  Synchroon: ,
  Indivdueel:

  0.0 (1 stemmen)