Rollenspel

Door kennis toe te passen in oefensituaties, wordt de student meer bewust van zijn/haar sterke punten. Rollenspellen worden altijd leerdoelgericht ingezet.

Bereid de studenten goed voor op het rollenspel: leg de spelregels, de werkwijze en het doel van de oefening uit. Koppel het rollenspel ook zo veel mogelijk aan realistische praktijksituaties. Verdeel de rollen over de studenten. Geef de studenten een goede beschrijving van hun rol en geef ze tijd om zich voor te bereiden op de situatie en hun rol. Je kunt studenten in groepen de verschillende rollen toebedelen. Elke groep bereidt zich gezamenlijk voor op een rol en de plenaire rollenspel vindt plaats met de afgevaardigden van deze groepen.

Toepassingsmogelijkheden

De casus die gebruikt gaat worden voor het rollenspel kan op voorhand gedeeld worden via de leeromgeving zodat studenten zich kunnen voorbereiden op de rol die ze hebben. Als een casus voor een rollenspel vaker gebruikt gaat worden dan kun je ook een video casus ontwikkelen die vaker ingezet kan gaan worden. Door een video casus bij een bedrijf te ontwikkelen, is ook de koppeling met het werkveld zichtbaar voor de student.  Neem voor een professionele video opname contact op met het videoteam van Saxion.

Ter voorbereiding op het spelen van het rollenspel zullen studenten informatie moeten verzamelen over de rol die ze gaan innemen. Hiervoor moeten studenten op voorhand informatie verzamelen. Om inzicht te krijgen in de vorderingen van studenten, kun je studenten informatie laten verzamelen in een wiki of in een Padlet. Het geven van tussentijdse feedback wordt hierdoor vergemakkelijkt.

APPLICATIES

 • Kaltura Capture
 • Padlet
 • BB (graded) wiki
 • KENMERKEN

  Bloom:
  Online:
  Synchroon:

  0.0 (1 stemmen)